Oldalak

Korrektor-alapozó-púder

Alapozás. Sokaknak a mindennapi reggeli rutin szerves része, bár szerintem huszonéves korban bővel elég nappalra egy színezett arckrém, de ez az én véleményem. Viszont ha már alapozunk, akkor árnyékoljunk is, mert ha már csinálunk valamit, csináljuk jól!

Sokszor azt látom az utcán, hogy az alapozó olyan mennyiség van a csajok arcán, aminek a levakarásához lehet vésőt kell használni… Az meg már csak a slussz poén, ha nem is olyan színűre vakolja valaki a fejét, mint amilyen a bőre színe. Télen sokkal világosabb a bőrünk, ne akarjunk augusztusi barnaságot az arcunkra varázsolni, mert idiótán és rosszabb esetben bajszosnak fogunk kinézni. Egyébként meg hétköznapra, bővel elég egy jól megválasztott BB krém, ami direkt erre van kitalálva. Ha pedig szép a bőrünk, akkor meg egy sima nappali arckrém is megteszi. 

Alapozóból a legjobb, ha három színünk is van. Egy nagyon világos, ami korrektor is lehet, egy olyan szín, ami általában a bőrszínünkhöz a legközelebb áll, és egy sötétebb, ami a nyári bőrszínünkre hasonlít. Ezeket szépen ki is tudjuk használni, mert  az egyik korrektor, a másik téli színünk a harmadik pedig a nyári. A legkönnyebben úgy választhatjuk ki a legjobb színt, ha a homlokunk közepére kenünk egy kicsit!

Minek is kell három szín? Mert rengeteget tudunk változtatni az arcunkon már az alapozással. Sokan azt gondolják, hogy a sminkelés akkor következik, miután lealapoztuk magunkat, holott az alapozás az egyik legfontosabb. Az alapozásnak is több fázisa van: 1. korrekció, mikor a kis hibákat (pl pattanás) korrektorral eltüntetjük 2. az árnyék „kivétele” az arcból, magyarul, mikor a ráncokba világos színt teszünk, hogy kevésbé látszódjanak 3. az árnyék „visszatétele”, ahol faragni, vékonyítani szeretnénk, ide kenjük a sötétebb alapozót 4. egységesítjük, az aktuális bőrszínünknek megfelelő alapozóval.

Korrektorra van szükséged?

A korrektor a legjobb és leggyorsabb megoldás számos bőrprobléma eltüntetésére. Nagyon kevés olyan nő van, akinek nincs szüksége valamilyen korrektorra. Lássuk csak, miért: Sötét karikák, hajszálerek, elszíneződések, pattanások. Az arcodon remélhetőleg nem jelenik meg az összes probléma minden nap, de valószínűleg találsz olyat ezen a listán, amit el szeretnél takarni.

Lehet, hogy volt már mindent elfedő, mindenre használható, rúd alakú korrektorod, de ahogy idősödsz, ez már nem lesz elég. A szemed alatti sötétebb bőrrészre például másmilyen összetételű korrektor kell, mint az arcodon megjelenő hajszálerek elfedésére. Ha tényleg tökéletes arcbőrt szeretnél, akkor a megfelelő terméket a megfelelő módon kell használnod a különböző problémákra.

                                                          A foltok elfedése

A pattanásokat könnyen el lehet fedni korrektorral. Egy dologra kell csak vigyáznod: 
ne használj olyan korrektort, ami sokkal halványabb árnyalatú a bőrödnél, mert ez csak ki fogja hangsúlyozni a problémát.

Emellett a folyékony korrektor használata sem a legmegfelelőbb, mert nem fedi el eléggé a foltokat.Használj krémes vagy rúd formájú korrektort, aminek a színe megegyezik a bőröd színével. Érdemes venni egy ecsetet is, amivel felviheted az arcodra a korrektort, és szépen el tudod dolgozni a problémás területen. Ezután egy másik ecsettel vagy egy szivaccsal tegyél fölé áttetsző púdert.

A szem körüli karikák elrejtése

A szem alatt krémes vagy folyékony korrektort használj, mert így biztosan nem fog lepattogzani a bőrödről a smink. A korrektor színe egy-két árnyalattal legyen halványabb a bőröd természetes színénél. Ha kékes színű karikák vannak a szemed alatt, akkor azokat a legjobban barackszínű árnyalatokkal tudod ellensúlyozni, a vörös karikákat 
pedig sárga korrektorral tudod a legjobban eltüntetni.

A barnásabb bőrűek arcbőre szürkés lehet a szem alatt  és bármilyen furcsán is hangzik, ezen a narancssárga árnyalatú korrektorok tudnak a legtöbbet segíteni. A szemed alá és a szem belső sarka környékére ecsettel vidd fel a korrektort, majd az ujjaddal dolgozd el.Ne feledd el elfedni a felső szemhéjon lévő elszíneződéseket sem. Ezt nemcsak korrektorral teheted meg, hanem semleges, csontszínű szemhéjfestékkel is.

A vörös foltok és a hajszálerek eltüntetése

Az arcbőrben kialakulhat olyan állapot, amikor a bőr elvörösödik, és
apró foltok jelennek meg az arcon és az állon. Ha súlyosbodik a helyzet, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, mert vannak olyan gyógyszerek, amelyek segíteni tudnak a problémán.

A zöld korrektorok állítólag tökéletesen elfedik a vörös foltokat, de ha sokat használsz belőlük, inkább csak úgy fogsz kinézni, mintha kissé zöldes árnyalatú lenne a bőröd. A dolog trükkje az, hogy csak nagyon keveset használj. Hidratálás után és alapozó használata előtt kenj egy kis zöld korrektort a vörösebb területekre. Ha a zöld korrektor és az alapozó még együtt sem fedi el eléggé a foltokat és a hajszálereket, akkor használj még egy keveset a szokásos korrektorodból is.

Ha nem akarsz zöld korrektort használni, akkor válassz nem átlátszó, jól fedő korrektort, aminek a színe nagyjából megegyezik az arcbőröd árnyalatával. Ezt a korrektort az alapozó fölé vidd fel, és csak a vörös területeken. Pirosító helyett bronzosítót használj, mert az jobban elnyomja a vörösséget, ragyogóvá teszi a bőrödet, és szép formájúvá varázsolja az arcodat.

A pigmentfoltok és a szeplők elfedése


A barnás foltok eltüntetésének a trükkje az, hogy a korrektor egy-két árnyalattal világosabb legyen a bőrödnél. Ecsettel vidd fel az alapozót az elszíneződött területre, majd az ujjaddal finoman ütögesd egy kicsit. Ezután gyengéden vidd fel az alapozót is az arcodra, de vigyázz, nehogy közben elkend, vagy letöröld a korrektort.

ALAPOZÓ

Könnyű állagukkal és valós színeikkel, gyógyhatásukkal a modern alapozók a bőr legjobb barátaivá váltak. Nem is olyan rég nem számított, hogy egyáltalán nem tűnt természetesnek, hogy olyan érzés volt, mintha vakolatot viselnénk, hogy tíz árnyalatban lehetett kapni, melyek mind túlságosan világosak voltak, illetve, hogy eltömítették a pórusokat.

Szerencsére az ilyen kozmetikumok ideje lejárt. A technológia fejlődésével és a fogyasztói igények növekedésével ma már a bőrhöz árnyalatban, anyagban, fedőképességben legjobban illő, az arcbőr típusának megfelelő terméket választhatunk.

A jó minőségű alapozó a bőr természetes kiterjesztése, mely védelmet nyújt a nap és a környezetszennyezés öregítő hatásai ellen. Különböző változatai megoldást kínálnak a zsíros, száraz, érzékeny, sőt, a vegyes bőr problémáira, és segítenek megelőzni az akné kialakulását. A jó minőségű alapozó mellett az sem mindegy, hogy milyen technikával kerül a bőrre. Az alábbiakban elolvashatod, hogyan teszik fel a profik.

Az alapozó kiválasztásaFontos, hogy az alapozó természetes arcszínünket ne változtassa meg túlságosan. Olyan árnyalatot válasszunk, amely nappali fényben leginkább hasonlít bőrünkhöz. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor inkább a világosabb színű terméket vásároljuk meg.
ALAPOZÁS

Ha folyékony alapozót használunk, azt először a kézfejünkre tegyük, és innen hordjuk fel nedves szivaccsal. Mindig a homlokon kezdjük az alapozást, és úgy haladjunk szisztematikusan az állig.  A legújabb trend szerint nem kell az egész arcot alapozóval borítani, csak azokat a részeket, ahol a bőr egyenetlen, foltos.

Mindig oldalirányú mozdulatokkal dolgozzunk, vagyis kifelé, a fül, illetve a nyak irányában haladjunk, különben az alapozó megül a pórusokban. A nyakat, a fület vagy a hajtövet ne sminkeljük, de hogy ne legyen a smink maszk szerű, a szivaccsal alaposan dolgozzuk el az arc szélénél.

A nappali alapozás akkor jó, ha a szeplők még láthatóak, és az orcák egészségesen ragyognak. Mindig fentről, a homloktól lefelé haladj, ellenkező esetben csak kihangsúlyozod a finom szőrszálakat és a pórusokat. A szemhéjra is vigyél fel alapozót a szemfesték alá. A fülekről és az áll alatti részről se feledkezz meg, és a széleket gondosan mosd el. Ha túl sok alapozó került az arcra, nedves szivaccsal törölheted le a felesleget.

 Kompakt alapozó

Nagyon okos találmány a kompakt alapozó. Jól fed, és még mattá is teszi
a bőrt, mint a kompakt púder. Fontos, hogy megtaláljuk a bőrünkhöz legjobban illő árnyalatot. Ha minél természetesebb hatást szeretnénk, akkor válasszunk egy világos-áttetsző árnyalatot, amely minden bőrszínhez illik. 

A túl sötét alapozó kiemeli a ráncokat és foltossá teszi az alapozót. A barack vagy banán árnyalatú alapozó élettelivé varázsolják a matt arcot, a rózsaszín felfrissíti. Zöld alapozóval dolgoznak a profik, ha el akarják tüntetni a szétpattant és jól látható apró ereket, de mindig alaposan eldolgozzák az átmeneteket.


A smink rögzítéséhez használj olyan púdert, aminek a színe megegyezik az alapozód árnyalatával.


Rögzítés

A szemhéjakra és a szem környékére felvitt alapozót és fedőkrémet könnyű púderbe mártott, vékony ecsettel rögzítheted. Vigyázz, a túl sok púder  kihangsúlyozza a finom ráncokat. 

PÚDER

A púder egyenletes, matt felületet ad a bőrnek, megakadályozza, hogy zsírosan ragyogjon. A porpúder finom szemcséi miatt sokáig fixálja az alapozót, megakadályozza, hogy nemkívánatos fényes foltok alakuljanak ki az arcon ráadásul ezt jóval tovább tudja garantálni, mint az összetömörített kompakt púder.

Ezért érdemes akkor is porpúdert használni, ha otthon készítjük el a sminkünket. Rég elmúltak azok az idők, amikor a pórusokat eltömítő  rizsliszt volt a púder legfőbb alkotórésze.

Ma már a szemcsék átmérője kevesebb, mint 100 mikrométer, ami azt  jelenti, hogy se nem túl finomak, hogy a bőr lélegezhessen alatta, se nem túl nagyok,hogy ne üljön meg porként az arcon.

A modern púderek kb. 90%-ban természetes talkumot, azaz zsírkőt tartalmaznak. Emiatt lehet olyan könnyen felvinni a bőrre, és ezért tapad  olyan jól. A maradék 10%-ot mattá tévő fehér agyag, finomra őrölt selyem  és magnéziumpor teszi ki. A színpigmentek mellett a porpúderekben általában található még bőrkisimító ápolóolaj, nedvességpótló hialuronsav, illetve öregedésgátló kollagén, 
A- és E-vitamin.

Kompakt púder
A  kompakt púder is porpúder, csak össze van préselve. Napközben kiválóan 
felfrissíthetjük vele a sminket, mivel nem szóródik ki a dobozból.  

Az új kompakt púderek már majdnem olyan tartós eredményt produkálnak, 
mint por állagú testvéreik. Már kapható zsiradék  nélküli vagy szilikonnal 
bevont színmolekulákkal készített változat is, hogy még tartósabb legyen 
a matt hatás. 

A bennük lévő fényvisszaverő anyagok még a bőr egyenetlenségeit is eredményesen kasírozzák. Így vigyük fel a kompakt púdert: A fénylő részeket először itassuk fel 
kozmetikai kendővel. Utána vegyünk fel egy kevés púdert a dobozban lévő szivacs segítségével, majd gördítsük végig a kívánt helyen.

Porpúder

Nem tartalmaz kötőanyagot. A porszerű részecskéket a kompaktnál általában nagyobb tartóba helyezik. Általában több árnyalatban kapható, mint a préselt változat, egészen világostól a színes bőrűeknek szánt termékekig. 

Fedőképességük változó: választhatsz olyat, ami átlátszó réteggel fixálja a sminked, de némelyik akár komolyan bőrhibák elfedésére is alkalmas lehet. Fénylő és csillámos verzió is létezik belőle.


Így vigyük fel a porpúdert: mártsunk a púderes dobozba egy nagy, kerek
végű ecsetet vagy egy púderpamacsot, majd ütögessük le róla a felesleget 
a kézfejünkön. Először apró, rövid mozdulatokkal kezdjünk az arc általában
fénylő részeinél  homlok, orr, áll , majd jöhet az orca.

Az ecsettel mindig felülről lefelé haladjunk, az arc közepétől a széle
felé, hogy az arc finom pihéit lesimíthassuk az ecset szőrével. Végül 
távolítsuk el a felesleges púdert egy tiszta ecsettel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése