Oldalak

Illatcsaládok

Ahogy minden ember egyedi és megismételhetetlen, úgy minden egyes parfümkompozíciónak lelke van. Ahogy az emberek megismerésében is segíthet a 12 állatövi jegy, ami a domináns tulajdonságok alapján fő csoportba osztja az embereket, úgy segítenek az illatcsaládok az illatok rejtelmes világában eligazodni. 

De ahogy nincs két egyforma bika horoszkópú ember, úgy nincsen  2 parfümillat sem ami az adott családban ugyanolyan. Az összes parfüm besorolható egy-egy illatcsaládba, ami mindössze annyit jelent, hogy az azonos illatcsaládba tartozó parfümök illata közel áll egymáshoz.

Az illatcsaládok megismerése segít átlátni a variációk végtelen halmazát, és lehetővé teszi, hogy egy ismert illathoz hasonló, vagy épp attól eltérő parfümöt válasszunk. Nincs egységes szabvány az illatokra, többféle osztályozás is használatos. PL: Virágos-gyümölcsös, Fás-citrusos, Fás-vizes, Fás-citrusos, tb. a variációs lehetőséggel a parfümérek élnek, akik megalkotják a parfümöket.

Alapjában 7 fő illatjegy van: citrusos, virágos, aromás (figuere), fás, orientális (keleti), chípre (ciprusos), és a vizes.

-  A virágos illatcsaládba tartozik a legtöbb parfüm. Egyértelműen virágillatok dominálnak benne.
- A citrusos illatcsalád a citromra, narancsra, mandarinra, grépfrútra épülnek, azokat az illatokat rejtik.
- Az aromás illatcsaládba a nehezebb, édesebb illatok tartoznak.
- A fás illatcsaládba a fűszeresebb illatok tartoznak.
- Orientális (keleties)  illatcsaládról beszélünk akkor, ha meleg, érzéki illatokkal teli a parfüm,
- A chypre (ciprusos) egy 1917-ben megalkotott Coty illatról kapta a nevét: a chypre: ciprus.
- A bőr illatcsalád, ami a legrégebbi összetevő a parfümgyártásban: édes, füstös illat. (Láttad a "Parfüm" című filmet?)

Ha megjegyzed azt, melyik illatcsalád nagyjából milyen illatokat tartalmaz, akkor körülbelül
be tudod azonosítani azt is most milyen parfümöt használsz, vagy melyiket kedveled.

De ezek csak a fő illatcsaládok!  Minden illatcsaládnak legalább 2, de inkább sokkal több alcsaládja létezik. Ezek mondjuk a horoszkópban az aszcendensek: amikor valaki nyilas, de halak aszcendenssel, :) az olyan, mint a fás-virágos illatcsalád, vagy az orientális – virágos, netán az orientális-aromás: de ezeket már tényleg csak akkor érdemes megtanulni, ha parfümkészítőnek készülsz. :)

Mivel egy parfüm legalább 50-70 illatból tevődik össze,( nem ritka 200, de a hatszáz sem ) osztályozási rendszerük is bonyolult. Elemzésük pedig nehezebb, mint egy jó bor analizálása. 1889-ben Eugene Rimmel  ( a gyár a mai napig állít elő kozmetikumokat ) nevéhez kötődik a csoportosítás, 18 alcsoportba osztotta az illatokat. Az alkotók párolgási sebességének mérésével pedig megkülönböztetik a fej-, szív-, és alapillatot. A ránk permetezett parfüm illata folyamatosan változik, attól függően, mely illatok párologtak el a használat során. Ezt nevezik illatpiramisnak, mely meghatározó egy parfüm megalkotásánál.

A fejillat a legillóbb alkotók csoportja, szerepük a figyelemfelkeltés,
döntő benyomás keltése, hatásuk gyakran csak néhány percre elegendő.

A szívillat alkotja a parfüm törzsét, ezek a legfontosabb illatok, legalább
4 órán keresztül érezhetőek.

Az alapillat tulajdonképpen a parfüm fixálóanyagainak összessége,
egy napig is érezhető, szerepe egységben tartani az illatkompozíciót,
nevezik mélységi vagy hátsó illatnak is.


A fejillat az, amit először érzel. Hamar elillan, és helyét felváltja a szívillat, amit a következő 10-30 percben fogsz érezni, majd marad az alapjegy, vagyis a parfümnek az alapillata.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése