Oldalak

A szem sminkje


SZEMKONTÚR

A kontúr megrajzolásához a szemhéjtus, vagy szemceruza a legpraktikusabb
eszköz. A belső szemzug felől indulva  egy határozott mozdulattal húzzuk meg a
vonalat, amelyet próbáljunk minél közelebb rajzolni a  szempillákhoz. 

Ne haladjunk át többször rajta. Nappalra szürkés vagy barnás, esetleg színes  
árnyalatot válasszunk, estére használhatunk feketét is.


SZEMHÉJPÚDER

A szemhéjpúder színe: Térjen el szemünkétől, különben nem hívja fel a figyelmet 
tekintetünkre, de harmonizáljon szemünk, hajunk és ruházatunk színével. Felfelé í
velő irányba vigyük fel.

Érdemes két - egy sötétebb és egy világosabb - színt használni, keverni.
Ez feldobja a sminket. A sötétebb színt vigyük fel a szemhéjak aljára közel a 
pillákhoz, a világosabbat e fölé.


Szemünk formája sokféle lehet

Mélyen ülő: a világosabb színnel fessük ki szemünket, majd külső sarkát árnyékoljuk a másikkal.


Közel ülő: a szemzugoknál használjunk sok világos púdert, a sötét színt szemünk külső sarkától  indítva húzzuk befelé. Egyre halványítsuk, az átmenet minél finomabb legyen. A szem külső sarkát még szemceruzával is erősítsük meg.


Távol ülő: a sötétebb árnyalatú púdert szemünk belső sarkától indulva kifelé vigyük fel. A világosabbat szemhéjunk közepétől kifelé haladva fessük fel. Húzzuk meg a szemkontúrt is!


SZEMPILLASPIRÁL

Hogyan válasszunk szempillaspirált? Tíz évvel ezelőtt könnyű volt kiválasztani egy szempillaspirált - drága és kevésbé drága között választhattunk. Ma már a választék gazdagsága kétségek közé vonja nők százait, hogy milyen spirál is felel meg nekik. 

Mielőtt szempillaspirált vásárolnánk, nézzük meg magunkat a tükörben és állapítsuk 
meg, mi az, ami hiányzik a szempilláinkból  - hosszúság, térfogat, sűrűség, kifejezőség? Vagy azt szeretnénk, hogy a sminkünk különleges legyen és 
figyelemfelkeltő?

A mai spirálok egyszerre többfunkciójúak is lehetnek, pl. egyidejűleg vízállók és dúsítók. Nézzük meg, hogy milyen termékek segítségével emelhetjük ki pillantásunkat?

Klasszikus szempillaspirál: Minden alapvető hatást magában foglal, amit egy spirálnak tudnia kell: hosszabbítja a szempillákat, dúsít és kifejezővé tesz, de ezt "közepesen" csinálja, mivel túl univerzális.

A hosszabbító szempillaspirál:. A kefe különleges formájának és speciális összetevőinek köszönhetően jól hosszabbítja a szempillákat. Néha tartalmazhat szilikonos, nejlonos vagy növényi rostokat, melyek még jobban megnövesztik a szempillákat.

Dúsító szempillaspirál:  Ez a spirálfajta sokkal töményebb összetételű, mint a többi. Mintegy körülfogja a szempillákat és ezzel vastagabbá teszi azokat. A keféje különösen sűrű.

Göndörítő szempillaspirál: Speciális összetételének köszönhetően ez a spirál hosszabbít és dúsít,  mint a hétköznapi klasszikus spirál.  Göndörítő  hatása persze kisebb, mint a speciális göndörítő  csipeszeké. Ezért a legjobb, ha a már göndörített szempillákra visszük fel a hatáserősítés kedvéért. Nem javaslom a már festett szempillákat utána  göndöríteni, mivel a festéstől keményekké válnak és könnyen letörhetnek.

Vízálló szempillaspirál: Ez a spirál igen praktikus nyáron a párás időben, vagy pl. fürdőzés közben  - és a hideg időben is, mivel "nem fél" sem a hótól, sem az esőtől. Speciális összetevőket tartalmaz, melyek ellenállnak a víznek. Ugyanakkor ilyen spirált állandóan használni nem ajánlatos - kémiai összetétele miatt nagyon erőteljes hatással van a szempillákra.
Rugalmas szempillaspirál: A nyél végén egy Volumflex névre hallgató rugalmas gumikefe csücsül. Aki még nem dolgozott ilyennel, annak először furcsa lesz, de hamar rájön, hogy valójában megkönnyíti a dolgunkat. Jó, hogy a nyél nem hosszú, mert így a kézmozdulatainkat kisebb kilengéssel követi a kefe, tehát nem kell attól félni, hogy a pilláinkon kívülre is kerül a festékből. A különböző hosszúságú sörtéknek köszönhetően jól különválnak a pillák.


Mielőtt szempillaspirált választasz, gondold végig az alábbiakat!

Milyen hosszúak a pilláid? - Bár sokak számára ez elképzelhetetlen, de olyan nők is élnek, akiket méteres" szempillákkal áldott
meg a sors. Nekik nem fontos a hosszabbítás, annál inkább a göndörítő funkció.

Milyen sűrűek a pilláid? - Ha dús és erős a szempillád, akkor kifejezetten rossz egy dúsító szempillaspirál, ugyanis nagyon
nehéz lesz elkerülnöd a szálak összetapadást. Olyan spirált keress, amelyik inkább fésűs, a szétválasztásra helyezi a hangsúlyt, és a festéke nagyon könnyű textúrájú.

Milyen színűek a pilláid? -  Ha szőke vagy, akkor fontos, hogy jól fedő, tartós festéket tartalmazzon a szempillaspirálod.
Nagyon alaposan, a pillák legvégéig húzd a festéket, hogy megfelelően kiemelhesd a tekintetedet.


Milyen színű festék legyen?

A legtöbb nő számára csak fekete szempillaspirál létezik, pedig a barna, a szürkésfekete, a kék különböző árnyalatai és a lila igazi csodákra képesek. Ha nem fekete a pilla alapszíne, ha fáradt vagy, vagy egyszerűen csak szofisztikát külsőre vágysz, akkor próbáld ki a sötétbarna festéket, nem fogsz csalódni. A kék gyönyörűen összhangot teremt a kék szemmel. A sötétkék csak
érdekesen megcsillan, a világosabb mágnesként vonzza mások tekintetét a szemedre. A bátrak játszanak a lilával, főleg a hasonló árnyalatú szemhéjfestékekkel együtt mutat jól.


Hogy a szempillaspirál ne peregjen le és ne kenődjön el, a felvitelekor bevethetünk néhány trükköt:

- 1. A smink felvitele előtt lotionnal zsírtalanítsuk a bőrt, beleértve a szemhéjat is - a kozmetika ezáltal tartósabb lesz, a spirál nem kenődik el.
- 2. Mielőtt felvisszük a spirált, javasoljuk, hogy egy kicsit púderezzük be a szemhéjat és a szempillákat. A spirál és a szemhéjpúder jobban megmarad és tartósabb lesz. Valamint a púderezésnek köszönhetően a szempillák sűrűbbnek tűnnek.
- 3. A kifejezőbb sminkhez a spirált még egyszer vigyük fel, de csak azután, miután az első réteg teljesen megszáradt. Az alsó szempillákat inkább ne fessük, vagy ha igen, minimálisan.
- 4. Miután az alsó szempillák az emberek többségénél világosabbak, mint a felsők, az alsó szempillákra ajánlatosabb barna szempillaspirált tenni, még ha a felsőkre feketét is tettünk.
- 5. A festék eltávolításához speciális termékeket használjunk, amik nem csak tisztítanak, de óvják a szemhéjat és a szempillákat, hiszen a szem körüli bőr nagyon érzékeny minden külső hatásra.
- 6. A vízálló festék leszedésére olyan terméket használjunk, melyen fel van tüntetve, hogy a tartós sminket eltávolítja. Ha nincs kéznél ilyen termék, használjunk növényi (oliva) olajat.

A szempillafestéket helyesen távolítsuk el: a vattakorongot nedvesítsünk be sminkeltávolító termékkel és néhány percre helyezzük 
a szempillák alá. Utána felülről egy másik vattakorong segítségével törölgető mozdulatokkal távolítsuk el a festéket - a folyamat végén pedig vegyük le az alsó vattakorongot.

Szemöldök

A két kis ív a szemed fölött meghatározóbb, mint gondolnád. Bár csak két 
kis vonalról van szó, a szemöldök meghatározó része az arcnak, éppen 
ezért nem szabad elhanyagolni. 

Csak kevés embernek ívelte tökéletesre a természet, a többieknek be kell
érnie a csipesz vagy a gyanta nyújtotta lehetőségekkel.

Emellett sokak elégedetlenkedhetnek a túl gyér szemöldök miatt, illetve
azért, mert olyan világos, hogy nem is látszik, vagy éppen azért, mert 
középen összenőne, ha nem tartaná karban.

A tökéletes szemöldökforma kialakításához alapos monitorozás szükséges.
Meghatározza az arc karaktere, a haj színe és természetesen a szem is. 
A divat  viszont a legkevésbé sem szól bele a kérdésbe, hiába állnak elő a magazinok néha azzal, hogy a kifutókon most épp 
a dús szemöldök dívik, vagy a Marlene Dietrich-féle hajszálvékony vonal a trend, ha valaki megtalálta a neki legjobban állót, 
nem fog rajta változtatni, és nem is kell.

Ha a szemöldök színével nem is vagy megelégedve, a vastagsága valószínűleg passzol az arcod karakteréhez. Természetesen vékonyíthatsz rajta, de nem minden esetben érdemes. 

Az erős arcvonásokon ugyan lágyíthatsz egy keskenyebb szemöldökkel - ahogyan karaktert 
is adhat egy vastagabb forma, ha valaki túl szelídnek ítéli az arcát -, érdemes a természet 
nyújtotta eredetit csak kicsit megzabolázni, nem pedig teljesen átalakítani.

Szemöldökünket egy jól kihegyezett szemceruza segítségével tehetjük dúsabbá. 
Szemöldökünk tövétől indulva húzzunk körülbelül 4 mm hosszú vonalakat, pontosan 
követve annak formáját. A vonalak között kell kis helyet hagyni, ne folyjanak össze. 
Fontos,hogy a ceruza színe hasonló legyen szemöldökünk és hajunk színéhez.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése