Oldalak

A szaglásról

Mivel az egyik legfontosabb érzékszervünk a szaglás, ezért az illatok nagyon fontos szerepet játszanak az életünkben. Már születésünk pillanatában kialakul az szagérzékelés és a babákra is hatnak az illatok. Pl. azonnal megnyugszanak amint az anyjuk illatát megérezik.

A rossz szagok lehangolnak, a jó szagok (az illat is szag, csak kellemes az orrnak) pedig beindítják képzeletünket és régi, kedves emlékeket idéznek fel, (a régi karácsonyok illatát, anyukánk almás pitéjének az illatát, a tenger vagy az erdő illatát) vagy egy-egy ember illatát juttatja eszünkbe (pl. a nagyink finom levendulás szappanának az illatát, a nagypapánk, apánk borotvavizének illatát, vagy anyánk irigyelt parfümjének illatát). Emlékszel még az iskolakezdéskor a tankönyvek, füzetek papír illatára? Ez azért van, mert az agyunk minden szagok "dekódol" és egész életünkben elraktároz. (észrevetted, hogy az ízeket sem érezed, ha nem jó a szaglásod?)

A parfümök az élet eszenciái, mind-mind emlékeket hordoznak és azért születtek, hogy az üvegekben megőrizzék nekünk az illatokat és nap mint nap élvezhessük kedvenc illatainkat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése