Oldalak

A sminkeszközökről

A sminkeszközök szavatosságáról

Általában addig használunk egy terméket, amíg fura szagot nem kezd el árasztani vagy el nem színeződik vagy az állaga meg nem változik. Na ez már jel, hogy valami nincs rendben! Őszintén szólva soha nem értettem, hogy miért nem gyártanak kisebb kiszerelésű termékeket, mert én is gyakran járok úgy, hogy a festékem előbb romlik meg, mint ahogy elhasználnám az egészet.

Íme egy kis lista arról, hogy elvileg meddig tart egy-egy termék szavatossága:
Púderek, porfestékek: 2 év
Pirosító és bronzosító: 2 év
Szájfény: 18-24 hónap
Krém szemfestékek: 12-18 hónap
Korrektor: 12-18 hónap
Alapozó: 18-24 hónap
Rúzs és kontúrceruza: 1 év
Szempillaspirál és szemceruza: 3 hónap

Hogyan tároljuk a sminkeszközeinket

Van pár olyan tényező, ami rövidíthet az élettartamon. Meleg: A melegben gyorsabban szaporodnak az esetlegesen bekerült baktériumok, ez pedig rövidít az élettartamon. Főleg a krém állagú festékek elkezdenek olvadozni. Ha ezeket nagy melegben hűtőben tároljuk, akkor nem csak hogy meghosszabbíthatjuk a szavatosságukat, de továbbra is könnyen lehet velük dolgozni.
Fény: A közvetlen napfény nem csupán a meleg miatt ártalmas (elszaporodó bacik és lebomló tartósítószer), de a színeket is kifakíthatja.

Fertőzések: Szemfertőzés vagy herpesz esetén inkább hagyjuk ki a fertőzött területet a sminkelésből.
Közösen használt smink: Ha csak lehet, ne osztozzatok a festékeken! Ha ez megoldhatatlan, akkor különösen figyeljetek oda a higiéniára.

Ha több ecsetetek van, mindig friss, csíramentes ecsettel nyúlhattok a festékbe. Az a helyzet, hogy amint a festékes ecsetet a bőrödhöz érintetted, már nem tiszta többé. Aztán visszanyomod a festékbe, és megint az arcodra. Amit lehet osszatok meg már a legelején. Külön tégelybe áttölthettek por állagú festékeket, púdereket, alapozót. A tégelyes szemhéjtusok is könnyen elfelezhetőek. A szájfényt sem muszáj a saját ecsetjével felvinni. Egy tiszta fültisztító pálcikával leveheted a szükséges szájfény mennyiséget az ecsetről, és felviheted egy ajakecsettel. Ha a szemceruzát minden használat után (és előtt) kihegyezed, akkor megelőzheted a bacik elszaporodását.

A bolti tesztereket kipróbálni elég rizikós dolog, mert sosem tudhatod, ki használta őket előtted, milyen kézzel nyúlt bele. Mindenhol ki vannak téve a fültisztító pálcikák pont azért, hogy a vásárlók vigyázzanak a teszterekre, de vagy igénybe veszik ezeket vagy nem.
Mely sminkeszközöket érdemes beszerezni?

Ahhoz, hogy sminkünket otthon is szépen el tudjuk készíteni, nélkülözhetetlen néhány alap sminkeszköz. A kompakt szemfestékekhez és pirosítókhoz mellékelnek ugyan applikátort, és ecsetet, ám ezek többnyire hasznavehetetlenek. Nem lehet velük szépen dolgozni, ezért többet ártanak, mint használnak. Én mindenkinek azt szoktam ajánlani, hogy célszerű befektetni néhány jó minőségű ecsetbe, mert ha megtanuljuk a helyes használatukat nagy mértékben megkönnyítik a dolgunkat. Fontosnak tartom itt megemlíteni, hogy csak és kizárólag jó minőségű ecseteket vásároljuk, ügyeljünk arra, hogy természetes szőrből (mókus, nyest, kecskeszőr) készüljenek! Kizárólag ezekkel lehet szépen dolgozni. Mielőtt megvennénk az ecsetet, feltétlenül próbáljuk ki a kézfejünkön, hogy meggyőződjünk arról, hogy kellő puhaságú és nem hullatja-e a szőrét. A rossz minőségű ecsetek szőre ritkás, és hullik, mert rosszul rögzítették azokat. Ezek hiába olcsóbbak, nem hosszú életűek és rengeteg bosszúságot okozhatnak. Soha ne vásároljunk kemény, vagy merev sörtéjű ecsetet.

Ahhoz, hogy sminkeszközeink sokáig „hű társaink maradjanak”, gondoskodnunk kell 
a megfelelő ápolásukról, tisztán tartásukról. 

Óvakodjunk a nem kellően tisztán tartott sminkecsettől! Baktériumokat és festékmaradványokat juttathatunk vele a bőrünkre és akadályozhatjuk a púder, ajakrúzs és fedőkrém felvitelét.

Nagyon fontos! A sminkeszközeinket rendszeresen tisztítsuk, illetve magát a neszesszert is gyakran pakoljuk ki, és törölgessük vagy mossuk át, így csökkenthetjük a fertőzések kockázatát. Egy ártalmatlannak látszó púderecset is bacilustanya lehet!

Kövessük az alábbi szabályokat:
- a mindennap használatos sminkeszközeinket mossuk legalább 1-2 hetente
- az ecseteket mossuk babasamponnal, alaposan öblítsük ki tiszta vízzel, majd jól nyomkodjuk ki
- soha ne áztassuk az ecseteket, és ügyeljünk arra, hogy az ecsetszár száraz maradjon. A fából készült szár nedvesség hatására megdagad és elengedi a sörtéket.
- A közvetlen hő károsítja az ecseteket, ezért a szárítás során tartsuk távol a radiátortól, és ne használjunk hajszárítót sem.
- A kisebb fejű ecseteket tisztíthatjuk gyógyszertárban kapható 70%-os alkohollal is. Néhány másodpercre mártsuk a folyadékba, majd hagyjuk megszáradni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése