Oldalak

A köröm sminkje

Ne feledjük el, hogy kezünket, körmünket is ugyan úgy ápoljuk, mint arcbőrünket, mert kezünk sok mindent elárul rólunk. A kéz bőrének ápolására sok féle kitűnő kézkrém kapható, válassza mindenki a bőre állapotának megfelelőt.

A köröm ápolása is fontos, mert hiába próbáljuk körömlakkal elfedni a hibákat. Ha jó körömápolókat használunk, erős, egészséges és szép lesz a körmünk, amivel magabiztosak lehetünk és nem lell "az asztal alatt" rejtegetni, hogy más ne lássa.

Szánjunk időt a köröm "sminkjére" is! Ne részesítsük előnyben a gyorsan száradó körömlakkot, mert túl sok acetont tartalmaz, ezért szárítja és károsítja körmünket.A láb ápolására és a lábkörmeinkre is figyeljünk oda, főleg nyáron, amikor papucs és szandál viselésekor állandóan "szem" előtt van.

Egy kis körömlakk-tudomány - legyünk profik ebben is!

A tartósságot és a fényességet a lakkoknak az ún. "fólialakító" (a nitrocellulóza) adja. A lakk elasztikussága a "plasztifikátorok-puhítók" (leggyakrabban a dibutilftalat) hozzáadásának köszönhető, néha a ricinusolajnak.

Hogy a lakk jól kenhető legyen, speciális hígítókat adnak hozzá - pl. etilalkoholt, butilalkoholt. A körömhöz a kemény és gyors "hozzátapadást" a szintetikus hamuk biztosítják. Az egyenletes felvitel a titán-dioxid és a vasoxidok hozzáadásával érhető el.

Mindezeket a komponenseket összekeverik a hígítóban - acetonban vagy alkoholban. A lakk színes elemei leggyakrabban - anilin színezékek. Az igazgyöngyös lakkokat általában természetes igazgyöngy hozzáadásával készítik - igazgyöngypasztából vagy szintetikus analógokból. Még egy, az utóbbi időben elterjedt adalék a körömlakkokhoz - fémes (alumínium) lapocskák vagy poliefír fóliák, melyek a nagyszerű fémes fényt adják.


             A jó körömlakk

- egyenletesen eloszlik a köröm egész felületén
- egytónusú ragyogást ad
- elasztikus
- minimális mennyiségű acetont tartalmaz (a nagyon gyorsan száradó lakk
túl sok acetont tartalmaz és így károsítja a körmöt)
- az ecsetről gyorsan, egytónusosan cseppen le
- nem tartalmaz káros komponenseket (pl. toluolt)


Érvek a lakkozás mellett.

Erősíti a körmöket: A lakk plusz réteget képez a körmön, amely így fizikai behatás, pl. hegymászás vagy mosogatás,stb. esetén nehezebben törik. Számítógéppel dolgozó hölgyeknek tehát kifejezetten ajánljuk, főleg, ha kiegyensúlyozott magánéletük hiányában rendszeresen idegesen verik a billentyűzetet (és a gép többi részét).
 
Körömerősítő és alapozólakk

A frissen felvitt alaplakk azonnal megszárad, és tartós tapadást biztosít a felette lévő rétegeknek, így megakadályozza, hogy a körmöd éléről oly hamar lepattanjon a körömlakk. kitölti a körmön lévő egyenetlenséget, és barázdákat, kisimítja az egyenetlen körmöket bátran használhatsz sötét körömlakkokat az alaplakkra felkenve, így nem színezi el a körmödet

A körömerősítő, vagy a körömalapozó után kerüljön körömre a színes festék, így további védőréteget képezünk körmünkön, ráadásul a besárgulástól is megvédhetjük.

A ruházatunkkal és sminkünkkel harmonizáló körömlakkal kifejezhetjük, hogy figyelmet fordítunk külsőnkre, fontosnak tartjuk az ápoltságot és a kulturált megjelenést, illetve - s ez főleg az egyedülálló nők számára lehet fontos - rengeteg fölös idővel rendelkezünk, melyet körmünk lakkozása mellett - vagy helyett - szívesen fordítanánk leendő párunkra.

Játék a színekkel: Tűzvörös körmökkel igazi vadmacskák lehetünk, szolidabb napjainkon válasszuk a gyöngyházat, Tankcsapda-koncertre a feketét, a művészi hajlamokkal megáldott hölgyek pedig akár egész Mona Lisákat vagy virágzó réteket is pingálhatnak körmeikre. Fessük őket barnászöldre, ha reggel terepmintás dzsekinkben indulunk útnak, szívecskésre Valentin-napon, kékre a tengerparton......

Ne rágd!

Ha gyermekkori rossz szokásod, a körömrágás felnőttkorodban is kísért, fesd ki ízlésesen a körmödet - egy kész műalkotást csak nem lesz szíved elfogyasztani. Ha esetleg mégis, a lakkban található vegyi anyagoktól megfájdulhat a gyomrod, s egy ideig kizárólag kímélő ételeket fogyaszthatsz

A lakkozás technikája

A körömlakkozásnak vannak szabályai. A lakkozást mindig függőleges vonallal kezdjük a köröm közepén úgy, hogy a körömágy felől induljunk, és haladjunk a köröm végéig. 

Ezután először a jobb, majd a bal oldalon húzzunk egy vonalat, és ügyeljünk arra, hogy a köröm két szélén maradjon 1-1 mm-nyi szabad hely. Ugyanis ez a fajta lakkozási technika optimális formájúnak és hosszúkásnak, keskenynek mutatja a legszélesebb, legrövidebb körmöt is. 

A második réteg lakkot akkor vigyük fel, amikor az első megszáradt. Ezt úgy tesztelhetjük le a legbiztosabban, ha a nyelvünk hegyéhez érintjük a lakkot, és ha bizsergést érzünk, akkor a lakk még nem száraz.

Akkor tökéletes a lakk felvitel, ha egy réteghez elegendő egyszer az üvegcsébe mártani az ecsetet. Ezért ne csak a szín alapján válasszunk körömlakkot, hanem nézzük meg, hogy az ecsetkéje szélesebb, puhább és hosszabb legyen a szokásosnál, lehetőleg az üveg aljáig érjen. Ez valóban meggyorsítja a lakkozás folyamatát, mert egyetlen mozdulat elegendő a felhordáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése